Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Yaşar Kemal doğduğu köyde anıldı

Kültür Sanat

Dünyaca ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal, ölümünün 7. yıldönümünde doğum yeri olan Osmaniye’nin merkeze bağlı Hemite (Gökçedam) köyünde düzenlenen programla anıldı.

Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar derneği (OŞYAD) ile Yaşar Kemal Çukurova Kültürünü Yaşatma derneği (YAŞAD) tarafından anma programı gerçekleştirildi.

Hemite Köyündeki Yaşar Kemal Kültür evi önünde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Yaşar Kemal’i anma programına; Yarbaşı Belediye Başkanı Mustafa Kaynar, Osmaniye Belediye Meclis üyesi Süreyya Türkmen, Kadirli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muzaffer Yüksel Kaya, Disk-Emekli-Sen Osmaniye Şube Başkanı Metin Önal, CHP Osmaniye Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Doğar, Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Yıldız, Osmaniye Yörükleri Derneği Başkanı Mahmut Demir, Türkistan Edebiyat derneği Başkanı Ferhat Er, Köy sakinleri ile edebiyatseverler katıldı.

Anma programı sırasında Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban İstanbul’dan telefonla arayarak, tüm katılımcıların önce kandilini kutladı, ardından da düzenlenen programda emeği geçenler ile katılımcılara teşekkür etti.

OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak, Yaşar Kemal’in özgeçmişi ve eserleri hakkında bilgilendirme yaptı. YAŞAD Başkanı Mehmet Özer ise Yaşar Kemal’in Hemite ve dünya edebiyatı için önemine değinerek, köydeki yaşantısından sözetti.

Yarbaşı Belediye Başkanı Mustafa Kaynar, Yaşar Kemal’in Osmaniye’de isminin yaşatılması için beldesinde bir kültür ve sanat evi yaptıracaklarını ve bu konuda da her zaman OŞYAD ile işbirliği içerisinde olacaklarını vurguladı.

OŞYAD üyelerinden; Mahmut Eynallı, İbrahim Karagülle, Zekeriya Gözübenli, Ramazan Çulcu, Yusuf Dalkılıç, Nurdoğan Çolakkadı ve Aşık Salih Kanbur bağlama eşliğinde türkülerini seslendirdiler.

Programda ayrıca; Mustafa Yeydem, Selahattin Ölmez, Seyfi Metin, Melek Avcı Çoşkun, Hatice Bahar, Meliha Emelce, İsmet Develioğlu, Dr. Musa Güven, Ali Görmüş ve Ali Köşker şiirlerini okudular.

Yaşar Kemal’in ölümünün 7. Yılındaki anma etkinliği 2 saat sürerken, program sunuculuğu yürüten OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak, Yaşar Kemal’in şiir ve ağıtlarından okuyarak sunumlarda bulundu.

Anma etkinliği Yaşar Kemal Parkı içerisindeki İnce Memet anıtına kırmızı güllerin bırakılması ve toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.