Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

AFAD'tan can alan 'yanlış bilinenler ve ihmaller' uyarısı

Güncel

Osmaniye AFAD İl Müdürü Serhat Bulut, normalleşme sürecinde boğulma tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Bulut, yaptığı açıklamada, yeni tip coronavirüs (Covid-19) sonrası yeni normal kurallarla dolu yaşam biçimine alışmaya çalışırken, boğulma vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Osmaniye AFAD İl Müdürü Serhat Bulut, normalleşme sürecinde boğulma tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Bulut, yaptığı açıklamada, yeni tip coronavirüs (Covid-19) sonrası yeni normal kurallarla dolu yaşam biçimine alışmaya çalışırken, boğulma vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.


Normalleşme sürecinin doğal bir soncu olarak akarsu, baraj, gölet ve denizlere ilginin arttığını ifade eden Bulut, şunları kaydetti:

“Ne yazık ki yanlış bilinenler ve ihmaller yüzünden boğulma vakalarında artış meydana gelmektedir. Bundan dolayı daha fazla can kayıplarının yaşanmaması adına bilgilendirme yapmanın önemi de yadsınamaz bir gerçektir. Öncelikle yüzme bilseler de vatandaşlarımızın hangi tür sularda yüzmenin tehlikeli olduğunun bilincinde olması gerekir. Yüzey akıntısı az gibi gözükse bile akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmek son derece tehlikelidir. Bölgemizde Karaçay, Ceyhan Nehri, Cevdetiye Sulama Kanalı boğulma olayların sık yaşandığı yerlere örnek gösterilebilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken en önemli hususların birisi de baraj ve göllerin zeminlerinin genellikle bataklık olduğunun bilinmesidir. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyelim. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar. Son yıllarda bu tür yerlerde suda boğulma oranlarında ne yazık ki büyük artış yaşanmaktadır”

Bulut, hareket kabiliyetini engelleyecek, su tutan giysilerle suya girilmemesi gerektiğini anımsattı.

Ani suya girilmemesinin önemli olduğunu, soğuk suya ani girişlerin paniğe sebep olabileceğini ve kramplara da yol açabileceğini ifade eden Bulut, “Ne kadar derin olduğu hakkında bir fikriniz yoksa suya balıklama girmemek gerekiyor. 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak, ölümünüze neden olabilir. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da esneme hareketleri yapın. Dalgalı sulara girmeyiniz, girdiyseniz açılmayınız. Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir, kurtarmak zorunda kalırsanız boğulan kişiye önden değil arkadan yanaşarak tutup kıyıya çıkarınız. Su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçının. Bilinç kaybına, reflekslerin zayıflamasına neden olduğundan alkollü iken suya girilmemelidir. Balık avlarken, tekne turlarına çıkarken teknelerde can yeleği bulundurulmalı, yüzme bilmiyorsanız üzerinizde olmasında büyük fayda bulunmaktadır. Sara hastası olan kişilerin özel önlem alınmadığı sürece havuz ya da denize girmemelidir” ifadelerine yer verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.