Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Karaborsaya düşmesini önlemek için yer fıstığı ithal edilecek!

Güncel

Osmaniye Ticaret Borsası, kabuklu yer fıstığının karaborsaya düşmesini önlemek için yer fıstığı ithalatı yapılmasını kararlaştırdı. Borsa'da yer fıstığı tüccarları ile yapılan toplantıda yer fıstığı sektöründe yaşanan sorunlar görüşüldü.

Osmaniye Ticaret Borsası, kabuklu yer fıstığının karaborsaya düşmesini önlemek için yer fıstığı ithalatı yapılmasını kararlaştırdı.

Borsa'da yer fıstığı tüccarları ile yapılan toplantıda yer fıstığı sektöründe yaşanan sorunlar görüşüldü.

Türkiye genelinde 2017 yılında 165 bin ton, 2018 yılında 173 bin ton, 2019 yılında 169 bin ton yer fıstığı üretildiğini hatırlatan Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, 2019 yılında bir önceki yıla göre satışların %40 oranında azaldığını ve piyasada yaklaşık 65-70 bin ton kabuklu yer fıstığı olduğu belirtti.



Fiyatların yükseltilmesi ve karaborsa olarak ürünün satılması için kabuklu yer fıstığı satışının yapılmadığını tespit ettiklerini kaydeden Çenet, önlem olarak sıfır gümrük ile yer fıstığı ithalatı yapılması kararı aldıklarını söyledi.

Yer fıstığı ekim sezonun yaklaştığına dikkat çeken Borsa Başkanı, yer fıstığı fiyatının aşırı bir şekilde yükselmesinin tohumluk yer fıstığı fiyatı da olumsuz etkileyerek 2020 yılının maliyetlerini şimdiden yükselteceğine vurgu yaptı.

Çenet, piyasada fiyatları aşırı bir şekilde yükselen tarım ürünlerinin ticaret bakanlığı ve maliye bakanlığı tarafından yakından takip edildiğini hatırlattı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.