Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

Güncel

Osmaniye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı, kurban alırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamada bulundu. Başkan Saygılı, yaptığı açıklamada, il dışından gelen kurbanlıkları alırken veteriner sağlık raporu olmayan, menşei belli olmayan, küpesi bulunmayan hayvanların alınmaması gerektiğini belirtti.

Osmaniye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı, kurban alırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamada bulundu.
Başkan Saygılı, yaptığı açıklamada, il dışından gelen kurbanlıkları alırken veteriner sağlık raporu olmayan, menşei belli olmayan, küpesi bulunmayan hayvanların alınmaması gerektiğini belirtti.



Saygılı, “Ağzı koku yapan, dış görünümü kokan, canlı görüntüsü olmayan hayvanları almamalarını öneriyorum. Hayvan pazarını bu işi meslek olarak yapan tanıdık kişilerden alış veriş yapmaların ı tavsiye ediyorum çünkü, senede bir kez kurban kesiyorlar. Kestikleri sağlıklı ve dini vecibelere uygun hayvanlarımı öneriyorum” dedi.


KOMİSYONUN AÇIKLADIĞI FİYATLAR NORMAL

Osmaniye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı il genelinin fiyatlardan memnun olduğu ifade ederek “25 Temmuz Esnaf ve Sanatkarlar odası bir komisyon kuruldu. Komisyonun ev sahipliği Osmaniye Esnaf sanatla odası Birliği Başkanı ev sahipliğini üstlendi. Ekonomik olarak oldukça sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Özellikle hayvancılık sektöründe yemler çok pahalı. Bir kurbanlık yetiştirebilmek için üreticilerimiz 2 yıl, 3 yıl emek ediyorlar. Bunun sonucunda da Kurban Bayramı yaklaştıkça kurban pazarlarında ve kendi müşterilerine yönelik olarak satışlarını gerçekleştiriyorlar. Üreticilerin başka gelirleri yok. Üreticiler daha çok kar edecekleri yüksek ücretlere satmak istiyorlar. Bu sebeplerden dolayı açıklanan fiyatlar yetiştiricilerimiz tarafından normal olarak değerlendirildi. Fiyatlardan memnuniyeti dile getiren üreticilerin sıkıntıları vatandaşın kurban alımda yavaş davranmaları. Bizden birlik olarak vatandaşları üyelerimize yönlendiriyoruz. Yetiştiricilerimiz inşallah hayvanları istedikleri fiyata satmaları. Fiyatlar konusunda bazı yetiştiriciler 25-26 TL olarak fiyat belirlenmesini dile getirse de piyasada komisyonun açıkladığı fiyata yetiştiricilerin uyduğu gözlemleniyor” dedi.


DİŞİ HAYVANLARIN KESİMİ



Fiyat listesinde bulunan Dişi sığır kararının ortak kararla listeye konduğunu ifade eden Başkan Saygılı “Dişi hayvan kesimi yaklaşık 2 yıl önce yasaklandı. O zamanlar belediyeler hayvan pazarına giren üreticilerin dişi hayvan getirmemelerini istemişlerdi. Getirenlerden de bir veteriner hekim kontrolünde rapor düzenlenmesi istendi. Raporda damızlık vasfını kaybetmiştir ifadesi arandı. Komisyonda yasak olduğu gündeme geldi. Dişi hayvanların kesildikçe Ülkemiz ve ilimizde hayvan sayısı düştüğü dile getirdik. Tabiki komisyonun ortak takdiri ile konu karara bağlandı” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.