Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Milletvekili Kaya AK Parti grubu adına TBMM'de konuştu

Güncel

AK Parti Osmaniye Milletvekili, Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve Özel Sözcüsü İsmail Kaya, Yeni Askeralma Kanun Teklifi  hakkında AK Parti grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Milletvekili Kaya 1927 yılından bu yana ülkemizde uygulamada olan 1111 ve 1076 sayılı Askerlik Kanunu'muzu yeni Asker alma Kanunu Teklifiyle kapsamlı bir şekilde değiştirildiği, bedelli askerliğin kalıcı hale geldiğine dikkat çekti.

AK Parti Osmaniye Milletvekili, Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve Özel Sözcüsü İsmail Kaya, Yeni Askeralma Kanun Teklifi hakkında AK Parti grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Milletvekili Kaya 1927 yılından bu yana ülkemizde uygulamada olan 1111 ve 1076 sayılı Askerlik Kanunu'muzu yeni Asker alma Kanunu Teklifiyle kapsamlı bir şekilde değiştirildiği, bedelli askerliğin kalıcı hale geldiğine dikkat çekti.

AK Parti Osmaniye Milletvekili, Milli Savunma Komisyon Üyesi İsmail Kaya, konuşmasında “vatani görevini henüz tamamlamamış olan çok değerli gençlerimiz, silah altındaki er ve erbaşlar ve aziz milletimiz tarafından çok yakından takip edilen yeni Askeralma Kanunu Teklifi'nin millî, manevi ve mesleki değerler ön planda tutularak Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacını ve gençlerimizin beklentisini karşılayacak şekilde hazırlandığını çok net bir şekilde ifade edebilirim. 1927 yılından bu yana ülkemizde uygulamada olan 1111 ve 1076 sayılı Askerlik Kanunu'muzu yeni Askeralma Kanunu Teklifi'yle kapsamlı bir şekilde değiştiriyoruz. Bu yasa uzun süre üzerinde çalışılmış ve her açıdan çok detaylı bir şekilde düşünülerek hazırlanmıştır. Millî Savunma Bakanımız ve ilgili bürokratlar aylarca bu yasa üzerinde çalıştılar. Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığımız tarafından bu yasanın çıkmasıyla birlikte silah altındaki er ve erbaşların terhis edilecek olmasından dolayı herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını defalarca dile getirdiler. Bu yasaya partimizin görevlendirdiği milletvekillerimiz tarafından da çok değerli katkılar sağlandı. Millî Savunma Komisyonumuzda da her gruptan milletvekillerimizin çok değerli katkılarıyla Askeralma Kanun Teklifi'nin maddeleri kabul edilerek Genel Kurula geldi. Temennimiz inşallah en kısa sürede yeni Askeralma Kanunu'nu tüm parti gruplarımızın ortak mutabakatıyla Genel Kurulumuzda onaylayarak aziz milletimizin bu beklentisini de karşılamaktır. Savunma sanayimizin güçlenmesiyle birlikte ülkemiz bölgesinde ve dünyada söz sahibi konuma gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerimizi de üstün teknoloji ve donanımla kuşatmak için kararlılıkla çalışıyoruz. Her geçen gün ordumuzu daha profesyonel hâle getirmek için de gayret sarf ediyoruz. Komando birlikleri öncelikli olmak üzere muharip birliklerin profesyonel yapıya kavuşmasını amaçlayan çalışmaların ardından operasyon bölgelerinde veya doğrudan çatışmaya iştirak edecek bölgelerde yükümlü askerler bulunmamaktadır. Terörle aktif mücadele eden birliklerin tamamında profesyonel askerlerimiz istihdam ediliyor. İhtiyaç duyulan bölgelerde de ilave profesyonel birlik ve komutanlıklar oluşturuluyor. Bu yasanın çıkmasıyla birlikte amacımız hem Türk Silahlı Kuvvetlerimizin profesyonelleşerek gücünü artırması hem de gençlerimizin gelecek planlarını daha rahat bir şekilde yapmalarını sağlamaktır. Yeni askerlik sisteminin net bir şekilde anlaşılması için kısaca özetleyecek olursak: Zorunlu hizmet süresini erbaş ve erler için altı aya düşürüyoruz. Bu durum yedek subay ve yedek astsubayları için ise on iki aydır. Er ve erbaşlardan istekli olanlar disiplin amirleri tarafından uygun görülmesi hâlinde ikinci altı aylık dönemde asgari ücret üzerinden harçlık alarak altı ay daha askerlik hizmetine devam edebilecekler.

Bedelli askerlik kalıcı hâle getiriliyor. Her yıl "Bedelli askerlik çıkacak mı?" beklentisi ortadan kalkıyor. Bedelli askerlik için ödenecek ücret bir asteğmen maaşının 6 katı olarak belirlendi. Dövizli askerlikte ise bu bedel 4.500 euro olarak belirlenmiş olup yurt dışındaki vatandaşlarımız uzaktan eğitimle vatani görevlerini tamamlayabiliyorlar.

Yine yeni sistemde ilk defa meslek yüksek okulu mezunlarına yedek astsubay olarak vatani görevini yapma imkânı veriliyor.

Mevcut yasada meslek yüksek okul mezunları ilkokul mezunlarıyla aynı statüde değerlendirildikleri için bu yüzden gençlerimiz kısa dönem askerlikten faydalanma adına kendi mesleklerini yapamıyorlar, mutlaka dört yıllık bir fakülte bitirmenin derdine düşüyorlardı. Şimdi, yedek astsubaylık tercihinde bulunarak iki ay temel eğitimin ardından on ay astsubay maaşı alarak vatani görevlerini tamamlayabilecekler.

Ayrıca, vatani görevini er ve erbaş olarak yapan vatandaşlarımızdan askeriyede kalmak isteyenlere uzman erbaş, astsubay, subay alımları için sınav tam notunun yüzde 20'sine kadar ilave puan, meslek lisesi mezunları ve yüksek okul mezunları için, yani teknik elemanlara ise yüzde 25'e kadar ilave puan verilebilecek. Bunun amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin personel alımında bir yıl süreyle eğittiği ve yatırım yaptığı insan gücünü muhafaza ederek kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak istemesindendir.

Bu yasayla, ilk defa askerliğini er ve erbaş olarak yapanlara Toplu Konut İdaresinin yaptığı konutların tahsisinde kendi üzerine kayıtlı konut olmayanlar için öncelikli olarak istifade edebilme hakkı da tanınıyor. Askerlik döneminde geçen süre için SSK priminin ilgili Bakanlık tarafından ödenmesi ilk defa bu yasayla vatani görevini yapacak er ve erbaşlarımıza tanınıyor. Yine, er ve erbaşlardan muhtaç asker ailelerine yapılan yardım miktarı da artırılıyor. Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanabildikleri gibi, müze ve ören yeri gibi yerlerden de ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Turizm ve tarım işçisi olarak çalışan vatandaşlarımızın askere sevkinde mesleklerine uygun sınıflandırma yapılarak ve istedikleri gibi, çalışma sezonlarının dışında kalan celp dönemlerinde askere gidebilme imkânı sağlamaktadır. Bu madde çok önemli. İlk defa yeni çıkacak olan Askeralma Kanunu'nda mevsimlik işçilere ve turizm sektöründe çalışan er ve erbaşlara kendi sezonlarının dışında da askerlik yapabilme imkânı tanımasıyla da gençlerimize bir kolaylık sağlıyor. Yeni askerlik sisteminin ülkemize ekonomik yönden de herhangi bir yükü bulunmamaktadır. Er ve erbaşlara ödenen harçlığın, yedek astsubay ve yedek subaylara ödenen maaşın bedelli askerlik ve dövizli askerlikten elde edilen gelirle karşılanması beklenmektedir; yani sistem kendi içerisinde döngüsünü sağlamaktadır. Bedelli askerlik ücretleri de gündeme geldi. Daha önce çıkarılan bedelli askerliklerde belli dönemlerde çıkarıldığı için ve bedelliden faydalanmak isteyenler birikmiş olduğundan dolayı farklı fiyatlandırmalar olabilir. Biz bu yasayla bedelli askerliği kalıcı hâle getiriyoruz. Fiyatın düşük olması durumunda herkes bedelli askerlikten faydalanmak isteyebilir, bu durumda da Türk Silahlı Kuvvetlerimizin asker ihtiyacını karşılayamayız; bedelin çok yüksek olması durumunda da bu durumdan çok az kişi faydalanabilir. Bu yüzden, bedelli askerlik için, bedelli askerliği sabit hâle getirdiğimizden dolayı, bu en makul fiyat olarak belirlenmiştir.

Yeni yasa teklifinde yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanlar bedelli askerlikten faydalanamazlar. Ancak bir geçici madde eklenerek, yasa çıktıktan sonra bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olan kişilerden istekli olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk başvuru döneminde bedelli askerlikten faydalanabilecekler. Öğretmenler ve doktorlar bağlı bulundukları bakanlıkların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir aylık temel eğitimlerinin ardından kendi görevlerini yapıp maaşlarını da kendi bakanlıklarından alarak vatani görevlerini tamamlamış olacaklar.

Yeni sistemin bir güzelliği de personelin önünün açık olması. Gerekli şartları yerine getirdiği takdirde askeriyeye er ve erbaş olarak giren bir personelimiz uzman çavuş, astsubay, subay, hatta generalliğe kadar çıkabilir. Görüldüğü üzere yeni askerlik sistemi çok daha büyük bir özen, ayrıntı ve dikkatle hazırlanmış bir çalışmadır. Burada çok önemli bir değişim, dönüşüm ve gelişme içerisindeyiz. Bayram öncesi bu yasanın çıkmasını bekleyen asker kardeşlerimiz ve aileleri bulunmaktaydı. Biz de bayramdan önce bu yasanın çıkması için gayret gösterdik ancak Genel Kurulumuzun çalışma programı çerçevesinde yetiştiremedik. Şu anda silah altında bulunan asker kardeşlerimizin ve ailelerinin bu beklentilerini de inşallah karşılayacağız.

Yeni Askeralma Kanunu Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan tüm partilerin mutabakatıyla inşallah Genel Kurumumuzda kabul edildikten sonra, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte silah altındaki er ve erbaşlardan altı ayını tamamlayanların tümü tezkerelerini alarak terhis edilecekler.

Adalet ve Kalkınma Partisi olarak yeni Askeralma Kanunu'nun ordumuza, vatanımıza ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.“ dedi.



Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.