Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Osmaniye'de milli yer fıstığı çeşidi Ayşehanım'ın ilk hasadı yapıldı

Güncel

Milli Yer fıstığı çeşidi Ayşehanım’ın yaygınlaştırılması yayım projesinin tanıtımı, Vali Dr. Erdinç Yılmaz’ın katılımıyla yapıldı.


Değirmenocağı Köyünde düzenlenen programa Vali Yılmaz’ın yanı sıra Osmaniye Milletvekilleri Mücahit Durmuşoğlu ve İsmail Kaya, 24. 25. ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Gizlice, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, siyasi parti temsilcileri katıldı.









Programın başında Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Islahçısı Dr. Ayşe Nuran Çil, Vali Dr. Erdinç Yılmaz’a Ayşehanım yer fıstığı hakkında bilgi verdi. Merkez İlçe ve Kadirli İlçemizde 10'ar dekarlık 2 tarlada demonstrasyon kurulduğunu ifade eden Dr. Ayşe Nuran Çil, yer fıstığının faydaları hakkında da bilgi verdi. Özellikle şeker hastalarında şekeri dengeleyici, kötü kolesterolü önleyici özelliği olan ve bol E vitamini içeren yer fıstığının çok sağlıklı bir besin olduğunu ve taze tüketilmesi gerektiğini söyledi.









Programda konuşan Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya ise eskiden tohumların yurtdışından geldiğini, “Ayşe Hanım bu tohumları seleksiyon yöntemiyle seçerek 12 yılda yerli ve milli bir tohum geliştirmiş. Bu da bizi çok mutlu etti.” dedi.









Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise hedeflerinin Osmaniye’yi marka şehir yapmak olduğunu ve çalışmalarının bu hedef doğrultusunda devam ettiğini ifade ederek, Ayşehanım yer fıstığının geliştirilmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.









Daha sonra konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz ise milli yer fıstığımız Ayşehanım yer fıstığının geliştirilmesini sağlayan Dr. Ayşe Nuran Çil’e teşekkür ederek, “Geçen yıl ilimizde 50 Bin Ton civarında yer fıstığı üretildi. Bu yıl da 60 Bin Ton civarında verim bekliyoruz. İlimiz, ülkemizde üretilen yer fıstığının %80-90’ının işlendiği merkez halinde. Dolayısıyla ilimiz yer fıstığının hem üretiminde hem ihracatında çok önemli bir yere sahip. 3500 civarında ailemiz yer fıstığı üretiminde istihdam ediliyor, dolayısıyla istihdam açısından da yer fıstığı üretimi ilimizde önemli bir yer tutuyor. Yer fıstığı çok faydalı bir besin kaynağı, bu nedenle sağlık açısından kullanımının yaygınlaşması lazım.”dedi. Sözlerinin devamında Yer Fıstığı Müzesi’nden söz eden Vali Yılmaz, müzenin ihalesinin yapıldığını belirterek, “Müzemizde, yer fıstığının ekiminden, üretimine ve işlenmesine kadar bütün aşamalarının anlatılacağı bir sistem olacak. Yer Fıstığı Müzemizin yer fıstığımızın tanıtımında çok etkili olacağına inanıyorum. En kısa sürede tamamlayıp Osmaniye’mizin hizmetine sunacağız.”dedi. Vali Yılmaz, gayretlerinden dolayı teşekkür ettiği üreticilerimize bol bereketli bir yıl dileyerek sözlerine son verdi.









Konuşmaların ardından, Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Ayşehanım yer fıstığının hasadını yaptı.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.