Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Rehber öğretmenlere 'Özgül öğrenme güçlüğü' eğitimi verildi

Güncel

Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü tarafından, anaokulu ve rehber öğretmenlere yönelik “Özgül öğrenme güçlüğü” eğitim semineri düzenlendi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Ruh Sağlığı Birimi koordinasyonunda, Valilik Ahmet Cevdet Paşa salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr.

Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü tarafından, anaokulu ve rehber öğretmenlere yönelik “Özgül öğrenme güçlüğü” eğitim semineri düzenlendi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Ruh Sağlığı Birimi koordinasyonunda, Valilik Ahmet Cevdet Paşa salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Orçun Demir katıldı.


Demir, burada yaptığı açıklamada, öğrenmenin bilginin kazanılması olarak tanımlandığını, bireyin bilgiyi kazanırken zorlanması sonucunda ortaya çıkan sorunlara da öğrenme güçlüğü denildiğini belirtti.



Özgül öğrenme güçlüğüne ilköğretim döneminde tanı konulduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti:

“Zekaları normal, herhangi bir nörolojik sorunu olmayan bu tür çocuklar okula başladıklarında bir dizi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Görsel uyaranları algılamakta da güçlükleri olduğu için yazılanları tersinden okuyup yazma sıklıkla görülmektedir. Okumada ve yazmada "p, b, d, m, n" sıklıkla karıştırılan harflerdir. Özgül Öğrenim Güçlüğü olan çocuklar yön, zaman kavramlarını öğrenmede güçlük yaşamaktadır”

Demir, özgül öğrenme güçlüğü ile ilgili farkındalık çalışmalarının önemli olduğunu anımsattı.

Özgül öğrenim güçlüğü olanların erken tespit edilerek tedavi ve özel eğitim programlarından yararlanmalarının sağlanması gerektiğini aktaran Demir, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan personellerin, öğretmenlerin ve anne-babaların ÖÖG ile ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamalıyız. Farkındalık düzeyinin artması ve tedaviye erken başlanması ile çocuklarda okul başarısızlığı gibi durumlara bağlı gelişen düşük benlik algısı, akran ilişkilerinde sorunlar, anksiyete ve depresyon gibi ikincil problemlerin oluşmasını önlenebilir” diye konuştu.

Demir, seminerde ayrıca otizm spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, ihmal ve istismarı önleme konularında bilgi verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.