Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Tarihin en büyük tarihi eser kaçakçılığı Osmaniye'de yaşandı!

Güncel

Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, “Osmaniye’den Dünyaya tarihi mesajlar” konulu sergi açtı. Yurtsever, Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Parkında açtığı sergide, Osmanlı ve Almanya arşivlerinden yaptığı çalışmalarından oluşan fotoğraflara yer verdi.

Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, “Osmaniye’den Dünyaya tarihi mesajlar” konulu sergi açtı.

Yurtsever, Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Parkında açtığı sergide, Osmanlı ve Almanya arşivlerinden yaptığı çalışmalarından oluşan fotoğraflara yer verdi.




Arşiv çalışmaları sonucunda önemli belgelere ve fotoğraflara ulaştığını ifade eden Yurtsever, şunları kaydetti:
“Araştırmalarımda Alman arkeologlar Carl Humann ve John Felix Luschan Cebelibereket Sancağı olarak biline ve bugünkü Osmaniye’nin bulunduğu bölgedeki Gavurdağlarının doğu etekleriyle İslahiye’ye yakın yerde bulunan Zincirli Höyük’te 1888’de 1910 tarihleri arasında yaptıkları kazıda, Hititler Samal Krallığı dönemine ait çok sayıda tarihi eser bulduklarını ve bu eserleri sözleşme maddelerine uymayarak Almanya’ya götürdüklerine dair belge ve fotoğraflar buldum” dedi.



Yurtsever, Almanya’ya götürülen tarihi eserlerin Berlin Pergamon Müzesi arşivinde olduğunu söyledi. Yurtsever, şöyle devam etti:



“Burada yapılan kazılarda Fırtına Tanrısı Hadad heykeli, Kral Kilamuwa’nın tanrı ile konuşmasını yansıtan kabartma resimli ve yazılı taş, çok sayıda eseri Almanya’ya kaçırdılar. Berlin Pergamon Müzesi’ne yerleştirildi. Almanya’da Zincirli kazıları ile ilgili 5 cilt kazı rapor ve araştırma bilgi ve belgeler kitapları da yayınlandı. Zincirli kazıları ve bulunan eserleri Almanya’ya götürülmesini sağlayan Alman Carl Humann aynı zamanda Bergama, Milet, Pamukkale-Hierapolis, Nemrut’ta bulunan tarihi eserleri keşif, gözlem ve kazılar yaparak Almanya’ya götürülmesini gerçekleştirdi.”



Yurtsever, Almanya’ya kaçırılan tarihi eserlerin Türkiye’ye getirilmesini arzuladığını, bunun için hazırladığı fotoğraf ve belgeleri dosya halinde Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun’a vereceğini sözlerine ekledi.



Haber: Ümit KAHRAMAN

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.