Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Gedik: Sağlıkta şiddete göz yumulmamalıdır

Sağlık

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Asu Kaya Gedik, 2019'u geride bırakırken İzmir Torbalı'da bir hekimin ölümü, bir hekimin de yaralanması ve eşinin ölümünün, şiddet olaylarının ulaştığı ürkütücü boyutu tekrar gösterdiğini belirtti.

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Asu Kaya Gedik, 2019'u geride bırakırken İzmir Torbalı'da bir hekimin ölümü, bir hekimin de yaralanması ve eşinin ölümünün, şiddet olaylarının ulaştığı ürkütücü boyutu tekrar gösterdiğini belirtti.
Dr. Asu Kaya gedik, "Bu olaylar hepimizi yasa boğmuştur. Hasta ve hekimi karşı karşıya getiren uygulamalardan vazgeçilmelidir. Sağlıkta şiddete göz yumulmamalıdır." dedi.

HER GÜN 40 SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE MARUZ KALMAKTA

Lüzumsuzca artan taleplerin, hekimler ve sağlık personeli üzerinde aşırı yük oluşturduğunu, bu yükün sağlık hizmetinin niteliklerine zarar vererek, hastalar ile sağlık çalışanları arasında güven problemlerine neden olduğuna dikkat çeken Dr. Gedik, "Tahminlere göre ülkemizde her gün ortalama 40 sağlık çalışanı, fiziksel, psikolojik ve sözel şiddet biçimlerinden birine maruz kalmakta, her saat başı birden fazla sağlık çalışanı bir şekilde şiddete uğramaktadır. Sağlık çalışanlarının dörtte üçü çalışma yaşamlarında en az bir kere şiddete maruz kalmaktadır." diye konuştu.



HASTA BAŞINA MUAYENE SÜRESİ 5 DAKİKA


Türkiye'de 2005'ten bu yana 9 hekimin görevi başında öldürüldüğünü kaydeden Gedik, şöyle devam etti: "Yine edinilen bilgilere göre son 7 yılda şiddete uğradığını bildiren sağlık çalışanı sayısı 90 bini aşmıştır. Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 186 iken, OECD ülkelerinin ortalaması bu rakamın yaklaşık iki katına yani 351'e ulaşmaktadır. Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 272 iken, OECD ülkelerinin ortalaması bin 25'tir. Sağlık çalışanı başına düşen hasta sayısı kat kat fazladır. Bu da, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının hastalara ayırdığı sürenin düşmesine neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlıklı bir muayene için hasta başına 20 dakika süre ayrılması gerekirken bu süre Türkiye'de 5 dakikadır. Neticesinde hekimler hastalarını nitelikli şekilde muayene edememektedir. Hasta-hekim ilişkisi erozyona uğramaktadır."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.