Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Öznavruz; 'Covid-19 ruhsal durumumuzu etkiliyor'

Sağlık

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Kovid-19 salgını nedeniyle toplumun çoğunun ruh sağlığının etkilendiğini söyledi.


Öznavruz, Dünya virüsü kontrol altına almaya çalışırken yaşanan kısıtlamalar, izolasyon ve duygusal sıkıntıları arttırdığını söyledi.





Her dört kişiden birinin hayatlarının bir döneminde ruhsal sorunlarla karşılaştığını belirten Öznavruz; “Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ederek öldüğünü belirtiyor. Bu, her yıl intihar sonucu ölen 800.000'den fazla insanı temsil ediyor ve bu, savaş ve cinayet nedeniyle ölenlerin toplamından daha fazla. Ölümle sonuçlanan her intihar için intihar girişiminde bulunan daha fazla insan var. Her intihar, aileleri, toplumu ve tüm ülkeleri etkileyen ve geride kalan insanlar üzerinde uzun süreli ve yıkıcı etkileri olan bir trajedi oluşturur. Bu kasvetli tablo, ruh sağlığına her zamankinden daha fazla öncelik verilmesini gerektiriyor. Mevcut küresel acil sağlık durumu altında hiç kimsenin ruh sağlığı hizmetinden mahrum bırakılmaması gerekir. Psikososyal destek ve ruh sağlığı ulusal planları, COVID-19 salgınının ruh sağlığı sonuçlarını ve vatandaşlar üzerindeki etkisini ele almalıdır. Ülkemizde Mart 2020 tarihinden bu yana etkisini gösteren COVID-19 salgın sürecinde erişilebilir ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanabilmesi için 81 ilimizde pandemi psikososyal destek planlama ve çalışmaları yapılmıştır” dedi.
Öznavruz, halkın ve pandemi sürecinde yaşadıkları yoğun kaygı ve stresten kaynaklı olarak oluşan kronik ruhsal bozukluğu ve takip edilmesi gereken bireylere ve ailelere verilen desteğin sürdürüldüğünü ifade etti.





Dr. Öznavruz; “Ruhsal sorun yaşayan vatandaşlarımıza Vefa destek, SYDV, İŞKUR, ŞÖNİM ya da Çocuk İzlem Merkezine doğru yönlendirmenin yapılabilmesi için kurulan hatlarda, salgın öncesinde de illerinde görev yapmakta olan yetişkin ve çocuk ergen psikiyatristleri, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerden oluşan Sağlık Bakanlığı personeli hizmet vermektedir.





Yurtlarda ya da evlerinde karantina altında olan vatandaşlara veya sağlık çalışanlarına “Psikolojik Bilgilendirme Rehberi” hazırlanmış ve olası psikolojik tepkiler nelerdir? Zaman ilerledikçe neler olabilir? Kendimizi iyi hissetmek için neler yapabiliriz ve Ne zaman bir uzmandan destek almalıyız? başlıklarını içeren bilgilendirmeler yapılmıştır. Moral ve rehberlik hizmeti kapsamında video, ses kaydı, e-broşür, e-katolog, e-afişler ve kamu spotu hazırlanmıştır.





Kovıd-19 ile mücadele kapsamında hatlar üzerinden psikososyal destek hizmeti veren 2283 personele (psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimci); yetkinliğinin artırılması ve hızlı oryantasyon amacıyla, koronavirüsten korunma yolları, sağlık çalışanına destek, stresle başa çıkmanın yolları, vaka yönetimi ve online ruh sağlığı hizmetinin nasıl alınacağı konularında online olarak Sağlık Bakanlığımız “Ulusal Sağlık Eğitim Sistemi” üzerinden “Kovid-19 ile Mücadelede Psikososyal Destek Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Eğitimi” verilmiştir. İllerde kurulan Psikososyal Destek hatlarına ait telefon numaralarına, covid19bilgi.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.





Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır. Erişilebilir hizmetlerin artırılması ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir.” dedi.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.