Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo
2023-03-25 04:14:03

Ak Parti’de ‘Türkiye Yüzyılı’na nefer adaylar!

Şükrü Tozluklu

stozluklu@gmail.com 25 Mart 2023, 04:14

Ak Parti, 28. Dönem Osmaniye Milletvekili Aday Adayları için dün tanıtım toplantısı düzenledi.

İl Başkanı Seydi Gülsoy, mevcut milletvekilleri ile birlikte toplam 39 aday adayı olduğunu açıkladı.

Tanıtım toplantısını depremden dolayı salon yerine parti binasında yapmayı tercih ettiklerini ve katılımı da sadece aday adayları ile basın mensuplarıyla sınırlı tuttuklarını belirten Gülsoy, seçim kampanyasını da müziksiz ve mütevazı şekilde yürüteceklerini söyledi. 

Milletvekilliğinin kime hayırlı olacaksa ona nasip olmasını dileyen Seydi Başkan, aday adayları için bugün teşkilat temayül yoklaması yapılacağını belirtti. Temayül yoklamasında mevcut vekiller haricinde tüm aday adayları için oylama yapılacak. 

Aday adaylarından üçte biri tanıtım toplantısında yoktu. Bu şekilde yapılan bir toplantı eksik, verilen fotoğrafta yanlıştır. Bu, parti için de, aday adayları için de sorunlu ve sıkıntılı bir durumdur. Toplantıyı parti mi ciddiye almamıştır, katıl(a)mayan aday adayları mı önemsememiştir? 

Osmaniye’de 2002 seçimlerinde 3, sonraki genel seçimlerde (2007-2011-2015-2018) ise 2’şer milletvekili çıkaran Ak Parti, 14 Mayıs seçimlerinde nasıl bir sonuç alacak merak ediliyor.

Ak Parti’nin önceki seçim listelerine bakarak, 39 aday adayının başvuru yaptığı 28. Döneme dair öne çıkan bazı hususların altını çizelim ve bazı konulara da dikkat çekelim.

Osmaniye’de her seçimde mevcut vekillerden birini değiştiren Ak Parti, 2023 seçimlerinde yine aynısı yapacak mı? Böyle bir tercih olursa Mücahit Durmuşoğlu mu, İsmail Kaya mı liste dışı kalacak? Her ikisinin de liste dışı kalabileceği gibi ikisi de yeniden aday gösterilebilir. İkisinin tekrar aday gösterilmesi ise önceki uygulamalara bakıldığında biraz zor görünüyor. Durmuşoğlu ve Kaya’dan birinin yeniden gösterilmesinde, milletvekili performansları ile TBMM karneleri bunda etkili ve belirleyici olacak. Ak Parti kaynaklarına göre iki vekilin meclis karnesinin bir birine yakın ve iyi olduğu belirtiliyor. Tüm bunlara rağmen iki vekilden birinin liste dışında kalma ihtimalini daha güçlü görüyorum. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın memleketi Osmaniye’den Milletvekili Adayı gösterileceği söylemlerini gerçekçi bulmuyorum. Cumhur İttifakı’nın Başkenti olduğu belirtilen Osmaniye’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin karşısına Bakan aday göstermek siyasi nezakete uymadığı gibi, Cumhur İttifakı’nın ruhu ve bütünlüğü açısından da doğru olmayacaktır. Bakan Yanık, muhtemelen İstanbul veya Ankara’dan milletvekili adayı gösterilecektir. 

Ak Parti’nin Osmaniye’den kadın milletvekili hiç olmadı. 27. Dönemde 3. sıradan kadın milletvekili adayı gösterdi. 28. Dönem için kadın aday adayı sayısının oldukça arttığını görüyoruz. 39 aday adayından 10’u kadın. Adaylık başvurularının dörtte biri kadınlardan oluşuyor. Bunda son dönemde dillendirilen Osmaniye’nin hiç kadın milletvekili olmadı, Osmaniye’ye kadın eli değmeli söylemlerinin oldukça etkisi olduğunu düşünüyorum. 2018 seçimlerinde Ak Parti’nin milletvekili adayı olan Asena Alaca’nın GSB Kız Öğrenci Yurduna Müdür olarak atanması, bürokraside makam beklentisi kadın aday adayı sayısına da yansımış görünüyor.

39 aday adayından yarısı ilk kez milletvekili aday adayı oluyor. Başvuruda bulunanların üçte biri eğitim kökenli. Siyasete ilk kez girenler var. Genç aday adayı sayısı düşük. Bürokrasiden aday adayı başvurusu birkaç kişi ile sınırlı kalmış. Her dört adaydan biri kadın. Muhakkak ki, her alanın kendine göre sonuçları ve yansımaları olacaktır. 

Seçim kararı alınmadan önce 10-15 kişinin aday adaylığı konuşulurken 39 kişi başvuru yaptı. Sayının fazlalığı önemli olsa da başvuru yapan kişilerin profilleri daha da önem taşımaktadır. 

Tanıtım toplantısında öne çıkan iki söylem oldu. Türkiye Yüzyılı’nda yer almak ve tarafını belli etmek.

Mevcut vekiller, eski vekiller, eski il başkanları, eski belediye başkanı, meclis üyeleri, parti yöneticileri, stk temsilcileri, farklı meslek gruplarından aday adayları…

Aday adaylarını açıklayan ve tanıtım düzenleyen ilk parti, Ak Parti oldu. Diğer partiler böyle bir program düzenleyecekler mi bilmiyoruz. Şayet bu yönde bir davet olursa gider katılır, izlenimlerimizi de paylaşırız. 

Selam, sevgi ve muhabbetle…

Yorumlar (1)

Yalçın 1 Yıl Önce

1. Sıra Derya YANIK

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.