Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo
2024-04-02 13:18:50

Yeşeren umutlar solmasın Başkanım!

Şükrü Tozluklu

stozluklu@gmail.com 02 Nisan 2024, 13:18

Osmaniye Belediye Başkanlığı seçimini üst üste dördüncü kez MHP kazandı. 2019’da olduğu gibi 2024 seçimlerinde de MHP ile Ak Parti işbirliği yaptı. 

İbrahim Çenet, Cumhur İttifakı’nın adayı olarak girdiği seçimlerden zaferle çıktı. 

Kentin son 30 yılına damga vuran MHP; 1994’te Musa Şahin, 1999’da Memili Kırıkkanat, 2009, 2014 ve 2019 seçimlerinde Kadir Kara ile vatandaştan yetki alarak kenti yönetti. Musa Şahin’in elim bir kaza sonucu hayatını kaybetmesiyle Av. Mehmet Gürbüz, 1996-1999 yılları arasında 29 ay süreyle belediye başkanlığı yaptı. 2004 yılında Ak Parti, Davut Çuhadar ile belediyeyi kazandı. Gürbüz ve Çuhadar dönemleri çıkıldığında kent yönetiminde hep MHP oldu. 

MHP, 2024 seçimlerinde üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Kadir Kara’yı aday göstermedi. Osmaniye’nin yerli ve en geniş ailelerinden olan Çenet ailesinden Kaymakam İbrahim Çenet, MHP’den Cumhur İttifakı’nın adayı oldu. İyi Parti, bir önceki yerel seçimde bağımsız aday olarak ciddi bir oy alan Alpaslan Koca’yı aday gösterdi. CHP, yine Osmaniye’nin köklü ailelerinden Karayiğit ailesinden Serkan Karayiğit ile seçime katıldı. 2009’da ve 2014’te CHP’nin adayı olan Mimar Haydar Aktürk, 2019’da İyi Parti’den aday adaylığı mücadelesinin ardından CHP’ye katıldı. Aday gösterilmeyince Demokrat Parti saflarına geçerek yarışa dahil oldu. Kamuoyunun ismini ilk kez duyduğu Atakan Ertuğ, Zafer Partisi’nden seçim yarışına dahil oldu. 

Mimar Haydar Aktürk, beklenenin çok altında oy alarak siyaseten kötü bir final yaptı. 

Atakan Ertuğ, sonuç alamasa da dikkat çekmeyi başardı ve gelecek için ümit verdi. Siyasette veya başka alanlarda yer alabilir.

Alpaslan Koca, çok iddialı girdiği seçimlerde başarılı olmadı. Bağımsız katıldığı seçimden biraz fazla oy alarak hayal kırıklığı yaşadı. 

Serkan Karayiğit, seçim heyecanı yaşadığı ilk seçimde az bir farkla üçüncü olsa da CHP’nin merkezdeki oylarını arttırmayı başardı. 

İbrahim Çenet ise sürprize geçit vermedi ve seçimin kazananı oldu.

Seçimlerde Ak Parti ve MHP’nin dışında ittifak yapan olmadı. 

Katılım önceki seçimlere oranla oldukça düşük oldu, her 4 kişiden biri sandığa gitmedi. Katılım yüzde 72’lerde kalırken yüzde 7,5 geçersiz oy çıktı. 

Sonuçlara bakıldığında büyük çoğunlukla Ak Parti seçmeninin sandığa gitmediği görünüyor. Hayat pahalılığı ve emeklilerin durumu ciddi oranda bunu etkilemiş. 

Sandığa gitmeyen seçmen kadar, sandığa gidip geçersiz oy kullanan ve farklı tercihlerde bulunan seçmen davranışları da araştırılmalı. 

Belediyeyi Cumhur İttifakı ile yüzde 39.8 ile kazanan MHP, belediye meclisinde yüzde 27 ile birinci parti olurken CHP ikinci Ak Parti ise üçüncü oldu. İl genel meclisinde de aynı tablo ortaya çıktı. İl genel meclis oyları baz alındığında MHP ve Ak Parti’nin oylarında 2023’te yaşanan düşüş devam etti. 2019’la kıyaslandığında ise oranın daha yüksek olduğu görünüyor.

İbrahim Çenet’i 2019 seçiminde Cumhur İttifakı adayı olan Kadir Kara ile kıyas yapanlar, kazandı ama başarı değil yorumları yapıyor. Rakamlara bakıldığında durumun öyle olmadığı görülüyor. 
2019’da Kadir Kara, Cumhur İttifakı adayı olarak yüzde 54 ile seçilmişti. Aynı seçimde Ak Parti ve MHP’nin il genel meclis oylarının toplamı yüzde 69’du. Kara, ittifakın oyundan yüzde 15 daha düşük oy almıştı. 2024 seçimlerinde ise Ak Parti ve MHP’nin il genel meclis oylarının toplamı yüzde 49 oldu. İbrahim Çenet, ittifakın oyundan yaklaşık yüzde 9 düşük oy aldı. 

İbrahim Çenet, tüm olumsuzluklara rağmen seçimi kazanarak büyük bir başarı elde etti. Öncelikle bunu herkesin kabul etmesi ve hakkını teslim etmesi gerekiyor. 

Kadir Kara’dan dolayı belediyenin çok tepki aldığı, MHP İl Başkanının kendi tabanı başta olmak üzere ağır şekilde eleştirildiği, belediye meclis ve il genel meclis listelerinin tartışıldığı, kendisini partiye adamış partililerin küstürüldüğü hatta uzaklaştırıldığı, kendisi üzerinden şehri tanımıyor, aile fertleri üzerinden her yerde Çenet’ler mi olacak, belediyeyi Çenet’lere teslim edecek tarzında ithamların da yapıldığı bir dönemde seçim kazanmak başarı değil de, nedir?

Başkan Çenet, seçim kampanyası boyunca rakipleri ile ilgili tek bir kelime etmedi. Kendisine yönelik yapılan siyasi göndermelere aldırış etmedi, polemiklere hiç girmedi ve tamamen kampanyasına odaklandı. Vatandaşın en çok şikayet ettiği belediye hizmetlerine yönelik yapacağı çalışmaları anlattı, bugüne kadar neden yapılmadı tartışmalarına girmedi, sorunları görmezden ve duymazdan gelmedi. 

MHP’nin Belediye Meclis listesindeki üç ismin başarıda önemli etkileri olduğunu düşünüyorum. Kontenjan aday Fatih Özdokur, liste başı Ahmet Hayva ve Eski Ülkü Ocakları İl Başkanı Fatih Eroğlu. 

Merkez ilçe başkanlığı döneminde başarı çalışmalarıyla partili partisiz birçok kesimin beğenisini ve takdirini kazanan Fatih Özdokur, toplumda önemli karşılığı olduğunu bu seçimlerde gösterdi ve partisini taşıyan isimlerin başında geldi. 

Liste başı olan Ahmet Hayva, bir ağabey olarak listede yer aldı. İmam Hatip Lisesinde uzun yıllar görev yapan ve on binlerce öğrenci yetiştiren Ahmet Hoca, partisinin gösterdiği vefanın karşılığını fazlasıyla verdi. 

Fatih Eroğlu, listeye değer katan genç bir eğitimci. Ülkü Ocakları Başkanlığı döneminde etkili çalışmaları, aksiyon alması ve genç yetiştirmesine bakıldığında MHP’nin en isabetli tercihleri arasında yer aldı. 

Listelerde yer almasa da Ali Fuat Kardaş’a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Seçimden on gün önce yapılan büyük kurultaya kadar MYK üyesi olarak MHP’de görev aldı. Cumhur İttifakının önemi üzerinde yaptığı samimi değerlendirmeler Ak Parti’den MHP adayına olan ilgiyi arttırdı. Yeni dönemde İl Başkanlığında ya da Belediye de değerlendirilebilir. Kontenjandan seçilen meclis üyesi Fatih Özdokur’a belediye yönetiminde yer verilebilir.

MHP’de bir yönetim değişikliği kaçınılmaz gözüküyor. Devlet Bahçeli’nin seçim değerlendirmesi yaptığı açıklamada Cumhur İttifakına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan desteğinin Osmaniye’ye yansımaları olacaktır. 

Kadir Kara’nın seçim akşamı Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalarda Gazeteci İsmail Karadağ abinin çektiği bir fotoğraf oldukça dikkatimi çekti. 1999’dan beri yakından takip ettiğim Kadir başkanı toplum önünde ilk defa ayak ayak üstüne atarken gördüm. Bir anlık durum değilse sadece bu kare bile çok şeyler ifade eder. 

Ak Parti açısından merkez ilçe ağırlıklı olarak sonuçlara baktığımızda tam bir başarısızlık var. Bu durum sadece ekonomiye bağlanarak geçiştirilemez. Ak Parti’nin ülke genelindeki oy kayıpları da bu durumu izah etmeye yetmez. Çok fazla detaylandırmadan birkaç hususa dikkat çekelim. 

Kimi yazarsak yazalım, sonuç alırız yaklaşımı başarısız olmuştur. Belediye Meclis Üyesi listelerine bakıldığında en zayıf listenin Ak Parti’nin listesi olduğu konuşuldu, değerlendirildi. 

Ağırlıklı olarak genç ve yeni isimlerden oluşan liste, parti tabanından da ciddi şekilde eleştirildi. Bir vizyon ortaya koyulamadı, genç isimler ancak kendilerini tanıtmaya çalıştı. 
İl başkanlığının vekalette yürütülmesi, her an yeni bir atama yapılacak beklentisi çalışmaları olumsuz etkiledi. 

Belediye başkanlığında kendi adaylarının olmamasının sahada zorluklarını yaşadılar. Buna bağlı olarak düşükte olsa il genel ve belediye meclisinde oy kayıpları oldu.

Katıldıkları afiş yarışının seçim sonucuna hiç etkisi olmadı ve arzu ettikleri sonucu alamadılar. Merkez ilçede il genelde ve belediye meclisinde sonuç istedikleri gibi olmadı. Çoğunluğu almak istiyorlardı bunu başaramadılar. 

Eski vekillere göre mevcut vekiller, Osmaniye’de daha az bulundular. Derya Yanık, Ankara’da daha çok bulunmayı tercih ederken Seydi Gülsoy, iki arada bir derede kaldı. Derya hanıma ulaşma zorluğu çeken teşkilat üyeleri ve vatandaşların Seydi vekile yönelmeleri başka sorunları da beraberinde getirdi. Vekiller yönüyle ulaşılamama önemli bir sorun haline gelmeye başladı. 

Ak Parti’de konuşan ve anlatan siyasetçi eksiği yaşanıyor. Ne vekiller ne teşkilat ne de il genel ve belediye meclisi neler yaptıklarıyla ile ilgili kamuoyunu bilgilendiriyor. 

Derya Yanık bakanlık modundan çıkarak milletvekili moduna geçiş yapamadı. 

İnsana temas etmez ve gönlüne dokunmazsanız her geçen gün yıpranırsınız. Osmaniye, büyükşehir olan bir il değil, milletvekili sayısı çok az. Bir İstanbul, bir Ankara milletvekili gibi olamazsınız ve olmamalısınız da! 

Osmaniye’nin kendilerinden çok büyük beklentileri var. Bizden uyarması!..

İbrahim Çenet seçimi kazandıktan sonraki ilk konuşmasında güçlü ve dinamik bir ekip vurgusu yaptı. Seçim çalışmalarında da canla başla, arı gibi çalışacağız diyordu.

Belediye yönetiminde tamamen bir yenilenme bekleniyor. Seçim kampanyasının ana mottosu olan, “Proje ve hizmet üretebilen, çalışan bir belediyecilik” anlayışını ancak yeni bir ekiple hayata geçirebilir. Teknik isimlerin yanı sıra siyasi yönü olan güçlü isimler de yönetimde bulunmalı. Belediyeler bireysel talepler ile toplumsal beklentilerin olduğu yerlerdir. Gelecekte önüme çıkar rakip olabilir diye düşük profilli yönetici tercihinden uzak durulmalıdır...

Başkan Çenet, artık Osmaniye’de umudun adıdır. Yeşeren umutlar tükenmesin, heyecan dinmesin…

Her alanda sıkıntıları ve sorunları olan bu şehrin dönüşümü, gelişimi ve kalkınması artık ona bağlıdır. Merkezi idare ile uyum, kurumlarla iş birliği ve koordinasyon, STK’larla ortak adımlar kaçınılmazdır. 

Popülizme kapılmadan, kampanya döneminde olduğu gibi tamamen işe odaklanarak güçlü bir ekiple her işin üstesinden gelinebilir ve her sorun aşılabilir. 

Size inanıyor ve güveniyoruz, Allah yardımcınız olsun.

Selam, saygı ve muhabbetle…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.