07.04.2023, 03:55

MHP’de Değişmeyen Liste Geleneği

28. Dönem Milletvekili Aday Listesini ilk açıklayan parti MHP oldu. Genel Başkan Devlet Bahçeli, bundan önceki tüm seçimlerde olduğu gibi yine memleketi Osmaniye’den 1. sıradan aday oldu. Partinin 2. sıra Merkez, 3. sıra Kadirli tercihi de yine değişmedi.

14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP, Osmaniye’den Dr. Devlet Bahçeli, Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Doç. Dr. Hakan Hakkoymaz ve Ali Fuat Kardaş’ı Milletvekili Adayı olarak gösterdi. Aday listesi akademik kariyeri olan isimlerden oluştu. Ruhi Ersoy, son seçimde yine 2. sıradan aday gösterilmişti.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Osmaniye yerine Ankara’dan aday olacağı dedikodusunun asla söz konusu olamayacağını daha önce ifade ettiğim için üzerinde fazla durmayacağım. Siyaseten olduğu gibi Osmaniye içinde en doğru karar olmuştur. Sayın Bahçeli’nin Osmaniye Milletvekili olması bu şehir için çok önemli ve oldukça kıymetlidir.

Ruhi Ersoy’un Ankara’dan seçilebilecek yerden aday gösterilmesinin hem MHP hem de Osmaniye için daha ideal olacağını düşünüyordum. Ruhi Hoca, yerel siyaseti çok aşan, genele daha çok hitap eden güçlü, etkili ve kabul gören bir siyasetçi durumundadır.

Kamuoyuna bakarak da Ali Fuat Kardaş ile Mehmet Fatih Özdokur’un 2. ve 4. sıradan aday gösterilmeleri daha gerçekçi geliyordu. MYK üyesi ile Merkez İlçe Başkanlığından ayrılan genç bir ismin genel veya yerel duruma göre hangi sırada olacağı değişecekti.

2002 yılında baraj altında kaldığı için Osmaniye’den vekil çıkaramayan MHP, 1999’da 3 milletvekili, 2007, 2011 ve 2015 yılında yapılan seçimlerde 2’şer milletvekili çıkarmıştı. Son yapılan 2018 seçimlerinde ise sadece Devlet Bahçeli vekil seçildi, MHP Osmaniye’den ilk kez 1 milletvekili ile TBMM’de temsil edildi.

2018 seçimlerine MHP ile Ak Parti, Cumhur İttifakı olarak katıldı. Seçim yasasında yapılan değişiklikle oylar önce ittifaka sayıldı. Cumhur İttifakı 3, Millet İttifakı 1 vekil çıkardı. MHP, birinci parti olamadığı için tek vekille yetindi. Yapılacak seçimlerde ise partiler ittifak altında girseler de oylar doğrudan partilere sayılacak.

Gelelim 14 Mayıs’ta yapılacak tarihi ve kritik seçimlere. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri ülkemiz ve milletimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

Memleketinden aday olan Devlet Bahçeli, Osmaniye’nin kendisi için önemli olduğunu gösterdi. Bahçeli, aday listede Başdanışmanı Ruhi Ersoy ile MYK Üyesi Ali Fuat Kardaş’a yer verdi.

MHP tek milletvekili ile temsil edilmenin zorluğunu ve sıkıntılarını bu dönem çok yaşadı. Genel Merkez ile Osmaniye arasında kopukluklar oldu ve köprü olacak yapı kurulamadı. Merkez ilçe ağırlıklı ve öncelikli bir liste ile seçmenin karşısına çıkan MHP, eski günlerine dönecek mi, onu 14 Mayıs akşamı sonuçlar açıklanınca göreceğiz.

MHP’de önceki seçimlerde sık duyduğumuz 4-0 söylemleri artık gündeme gelmiyor. Siyasi tablo ve realite buna fırsat vermiyor.

Son seçimlerde tek başına kampanya yürüten Ruhi Ersoy, bu seçimde Ali Fuat Kardaş ile omuz omuza vererek çalışma yapacaktır.

Bana çok kızacaklar ama yine de belirtmeden geçemeyeceğim. MHP’de sıkıntılı üç alan görüyorum. Bunlar yok sayılıp, özeleştiri yapılmaz ve strateji geliştirilmez ise seçim sonuçları açısından değişen bir şey olmayacaktır.

MHP, son 25 yılın belki de en başarısız il teşkilatı ile seçimlere gidiyor. Parti yöneticileri, birleştirici, kucaklayıcı ve bütünleştirici olamadıkları için Devlet Bahçeli’yi memleketinde yeterli ve arzu edilen düzeyde temsil edemiyorlar.

Sayın Bahçeli, parti genel başkanı olsa da Osmaniye’de siyaset üstü bakılabilmekteydi. Yöneticilerin partizanca tutumları ve davranışları ile toplumda hoş görülmeyen ve büyük tepki çeken icraatları bu yaklaşıma zarar verdi.

Kendileri bu durumu kabul etmeseler de, Bahçeli’ye sahip çıkmak adına yapıldığını savunsalar da toplumsal gerçek bu yöndedir. Devlet Beyin Osmaniye ve Osmaniyeli için ifade ettiği sözlerin maalesef tam aksi yönde tutumlar sergilenmiştir. MHP teşkilatı, sadece Belediye ve kurumlara işçi alımlarını belirleyen ve bunları takip eden bir noktaya gelmiştir.

Osmaniye’de Milletvekili Aday Adaylarını tanıtmayan tek parti MHP oldu. Genel Merkezin ilimizde üç dört gün önce düzenlediği iftarda aday adayları bir birini tanımaya çalışıyor ve orada öğreniyorlarsa burada büyük sorun var demektir.

Depremin etkileri ile Belediyeye yönelik tepkisel bakış açısı, MHP’yi en çok zorlayacak iki alan olacaktır. Deprem bölgesi olduğumuz için seçim kampanyasında dikkat edilmesi gereken hassasiyetler olacaktır.

Sayın Bahçeli’den dolayı ilimize yapılan, yapılacak olan kamu ve Belediyenin devasa yatırımları ve hizmetleri, vatandaşa ne oranda anlatılacak, kısa zamanda bunlar etki yapacak mı?

Başkan Kara’nın bir yılı aşkın süredir dillendirdiği “Büyükşehir” vurgusu, depremle birlikte sekteye uğrasa da, Cumhur İttifakı’nın seçimden galip çıkması durumunda Ekim-Kasım aylarında TBMM’de gündeme gelecektir.

Sayın Başkanın, geçen yılın Eylül ayından deprem öncesine kadar gündem yapmaya çalıştığı büyük yatırımlar ve sosyal projeler, kendi tabanında karşılık görse de sokakta tam olarak karşılık bulmadı.

Kent tarihinin en büyük yatırımı olan kanalizasyon ve içme suyu projeleri hızla devam ederken depremden dolayı sekteye uğradı. Bozuk yollar ve mevcut durum rakipler tarafından değerlendirilecektir.

Belediye Başkanı ve MHP yönetimi, vatandaş tarafından yapılan eleştirileri anlamalı, kabul etmeli ve geç kalınsa da bağ kurulmalıdır. Deprem bölgesi Osmaniye’de bu seçimde bire bir olmayan ve insana dokunmayan hiçbir şeyden sonuç ve başarı beklenemez.

MHP’nin bu seçimde en çok zorlanacağı bir başka alan ise Devlet Bahçeli’nin depremden sonra Osmaniye’ye çok geç geldiği ve burada bulunmadığı olacaktır. Rakiplerin yüksek sesle ve propagandaya dönüşen söylemleri, partililer tarafından dillendirilmese de ifade ediliyor.

Sayın Bahçeli’nin hemşerilerinin bu gönül kırgınlığını gidermek için Ramazan ayında ve seçim öncesinde adımlar atacağını düşünüyorum.

Millet İttifakı’nın Osmaniye’de ortak liste ile seçime girme ihtimali var. CHP ve İYİ Parti’nin ortak liste çıkarması milletvekili dağılımını etkileyecektir. Ak Parti ve MHP’nin ayrı listelerle girdiği seçimde ortak lise atık oy oluşturmayacağı için avantaj sağlayacaktır.

MHP’de birlik ve beraberlik mesajları verilse de yürekler toplu vurmuyor. Gruplaşma olmasa da ikili, üçlü taraf yapı, hedef birliği oluşturmuyor. Kamuoyu önünde bunlar konuşulmasa da ortaya çıkan tablo bunu yansıtıyor.

Osmaniye’de MHP’nin bir motivasyonla birlikte sinerji oluşturmaya ve rüzgar yakalamaya ihtiyacı var.

Selam, saygı ve muhabbetle…




 

Yorumlar (1)
Mehmet GÜNEŞ 3 yıl önce
Çok doğru bir tespit aynen katılıyorum.Eline diline yüreğine sağlık
12
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 13 32
2. Fenerbahçe 13 31
3. Trabzonspor 13 28
4. Samsunspor 13 24
5. Göztepe 13 23
6. Gaziantep FK 13 22
7. Beşiktaş 13 21
8. Alanyaspor 13 15
9. Konyaspor 13 15
10. Kocaelispor 13 15
11. Çaykur Rizespor 13 14
12. Antalyaspor 13 14
13. Başakşehir FK 13 13
14. Kasımpaşa 13 13
15. Gençlerbirliği 13 11
16. Eyüpspor 13 9
17. Kayserispor 13 9
18. Fatih Karagümrük 13 8
Takımlar O P
1. Pendikspor 14 29
2. Esenler Erokspor 14 28
3. Bodrum FK 14 27
4. Amed SK 14 26
5. Çorum FK 14 25
6. Erzurumspor FK 14 23
7. Bandırmaspor 14 23
8. Iğdır FK 14 22
9. Serik Belediyespor 14 22
10. Van Spor FK 14 21
11. Boluspor 14 20
12. Keçiörengücü 14 18
13. Sakaryaspor 14 18
14. Sivasspor 14 17
15. İstanbulspor 14 15
16. Ümraniyespor 14 14
17. Manisa FK 14 13
18. Sarıyer 14 11
19. Hatayspor 14 4
20. Adana Demirspor 14 1
Takımlar O P
1. Arsenal 12 29
2. Chelsea 12 23
3. Manchester City 12 22
4. Aston Villa 12 21
5. Crystal Palace 12 20
6. Brighton & Hove Albion 12 19
7. Sunderland 12 19
8. Bournemouth 12 19
9. Tottenham 12 18
10. Manchester United 12 18
11. Everton 12 18
12. Liverpool 12 18
13. Brentford 12 16
14. Newcastle United 12 15
15. Fulham 12 14
16. Nottingham Forest 12 12
17. West Ham United 12 11
18. Leeds United 12 11
19. Burnley 12 10
20. Wolverhampton 12 2
Takımlar O P
1. Real Madrid 13 32
2. Barcelona 13 31
3. Villarreal 13 29
4. Atletico Madrid 13 28
5. Real Betis 13 21
6. Espanyol 13 21
7. Getafe 13 17
8. Athletic Bilbao 13 17
9. Sevilla 13 16
10. Real Sociedad 13 16
11. Elche 13 16
12. Celta Vigo 13 16
13. Rayo Vallecano 13 16
14. Deportivo Alaves 13 15
15. Valencia 13 13
16. Mallorca 13 12
17. Osasuna 13 11
18. Girona 13 11
19. Levante 13 9
20. Real Oviedo 13 9